Spor Etkinlikleri Ve Hareketin Engelli Çocuklarda Etkileri
Eğitim, hayatın her döneminde bireyi sahip olduğu koşullardan daha iyi koşullara taşıyan önemli bir faktördür. Özellikle engelli çocuklarda, erken tanı ve müdahale ile yola çıkılarak başlanacak bir eğitim süreci, onların bulunduğu durumlardan çok daha iyi durumlara gelmeleri konusunda en temel anahtar olacaktır.
Eğitim sürecinin tamamında, çocuğa katkı sağlayacak olan modüller, dersler ve kazanımlar kadar, çocuğun bedensel enerjisini ve hareket kapasitesini mümkün olduğunca kullanmasını sağlamak da, onun güdülenmişliğini canlı tutma ve hayata katılma potansiyelini artırmada oldukça önemlidir. Bedensel çalışmaların ve spor etkinliklerinin, çocuklardaki saldırganlık, öfke, durağanlık, içine kapanma gibi durumların azaltılmasında ve hatta ortadan yok edilmesinde büyük etkilerinin olduğu, pek çok bilimsel çalışmada ve araştırmada görülmüştür.
Spor etkinlikleri ve hareketli çalışmalar, çocuğu doğal olarak sosyal bir ortama dahil edecektir. Bu yönüyle ilk olarak çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlayacağı açıktır. Sportif faaliyetlerin etkisiyle çocuklardaki kaynaşma ve yakınlaşma, birlikte çalışma, sıralı veya karışık olarak yahut karşılıklı olarak gerçekleştirecekleri etkinlikler ve oyunlar, hem eğlenerek öğrenmelerinde hem yaşantılara katılma noktasında oldukça önemlidir. Çocuk, bu etkinlikler sırasında başarılar elde ettikçe ve takdir edildikçe, özgüveni de artacaktır.
Çocukların fiziksel açıdan gelişimlerine büyük ölçüde destek olan hareket ve spor, vücutlarını tanımaları konusunda da onlara yol gösterecektir. Ellerini, kollarını, bacaklarını sıklıkla kullanacakları spor etkinliklerinde, yürüme, denge kontrolü, tırmanma, zıplama, yürüyüş, koşu gibi sportif faaliyetler de, kapasitelerini görme ve kaslarında kontrol sağlama gibi konularda çocuklar için oldukça faydalıdır. Ayrıca güçlü bir iskelet sistemi ve kemiklerin güçlenmesi için, hareketliliğin önemi bilimsel olarak pek çok kez kanıtlanmıştır. Bu yüzden hareketsizlikten mümkün olduğunca uzak bir yaşam ve eğitim süreci gerekmektedir.
Sağlık açısından önemi sürekli vurgulanan spor, tüm bireyler için olduğu gibi engelli çocuklarda da son derece önemlidir. Özellikle düzenli olarak gerçekleştirilen spor etkinlikleri, çocuğun fiziksel gelişiminde, boy ve kilo ile yakından ilgilidir. Vücuda bir esneklik ve denge kazandıracağı da unutulmamalıdır. Ayrıca hareket süresinin ve şeklinin düzene koyulduğu bir yaşamda, kasların kuvveti de artacaktır. Bu da, bedensel açıdan kazançtır.
Verimli bir eğitim sürecinde, oyunlarla da desteklenen sportif faaliyetler, hem ruhsal, hem fiziksel, hem sosyal açıdan çocukların gelişimine katkı sağlayacak, hem de daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaktır. Ailelerin de çocuklarıyla bu etkinlikleri sürdürmeleri, düzenli olarak spor yapmaları veya hareket çalışmaları, onlara kazandırılacak olan bütün bu olumlu durumların daha kısa sürede ve daha fazla gerçekleşmesini sağlayacaktır. Sabah veya akşam yürüyüşleri, basketbol etkinlikleri, yüzme, jimnastik, gibi etkinlik ve hareketler, düzenli olarak gerçekleştikçe, hem çocuk, hem aile, hem sosyal çevre, çocuktaki olumlu değişimi görecektir.